Dobili otkaz zato što su se venčali! Par koji je zaposlen u banci prekršio pravilo firme, isterani momentalno
Mladenci, Foto: Profimedia

skandal

Dobili otkaz zato što su se venčali! Par koji je zaposlen u banci prekršio pravilo firme, isterani momentalno

Kako je objavio "Gardijan", mladi par, kojeg su italijanski mediji nazvali "Romeo i Julija", venčao se u avgustu

Objavljeno:

Vatikanska banka je navodno dala otkaz muškarcu i ženi koji su prekršili zabranu braka između zaposlenih, nudeći im 30 dana da odluče ko od njih dvoje će napustiti posao kako bi drugi mogao da ostane.

Kako je objavio "Gardijan", mladi par, kojeg su italijanski mediji nazvali "Romeo i Julija", venčao se u avgustu, verujući da će biti pošteđeni drakonskog pravila zabrane braka među zaposlenima, čija primena je trebala da počne u septembru.

Niko od mladenaca nije želeo da da otkaz, tako da su oboje otpušteni nakon isteka roka u utorak, javlja "Il Mesađero", prenose agencije.

Banka Vatikana, koja je veći deo prethodnih deset godina provela čisteći svoje knjige i reputaciju nakon brojnih skandala, najavila je primenu ovog pravila početkom juna.

Vatikan
Vatikanfoto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Ta politika, čija je namera bila prevencija nepotizma, bila je dugo u pripremi, ali je njeno sprovođenje navodno počelo nakon što je poslednji preostali supružnik bračnog para koji je radio u banci otišao u penziju.

Pravilo, koje takođe zabranjuje članovima osoblja da se venčavaju sa zaposlenima u drugim institucijama Vatikana, javno je objavljeno nakon što su ogorčeni mladi ljudi podelili detalje o svom otkazu sa italijanskom štampom.

Pravdajući svoju politiku, banka je u saopštenju u septembru navela da je namera bila da se "osigura jednak tretman", kao i da je pravilo "od suštinskog značaja za sprečavanje neizbežnih sukoba interesa profesionalne vrste između potencijalnih supružnika", kao i mogućih sumnji među klijentima i široj javnosti u vezi sa menadžmentom gde su zaposleni porodično povezani.

Banka / Ilustracija
Banka / Ilustracijafoto: Printscreen/RTS

Mladenci koji su dobili otkaz u Vatikanskoj banci obratili su se prošlog meseca papi Franji, koji je odobrio ovo pravilo, opisujući "nepravednu" situaciju u dugom pismu, kako je prenela "Il Mesađero".

List je takođe preneo da postoji mogućnost da se par obrati sudu u Vatikanu.

Portparol Vatikanske banke nije bio dostupan za komentar.

Bonus video:

00:31

JA KAO DIREKTOR NE MOGU DATI OTKAZ AKO NEKO ZLOUPOTREBI BOLOVANJE Stojanović: Više nema priče za one koji su to radili

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.